Kilisin Nüfusu

Kilisin Nüfusu

Kilis ilinin toplam nüfusu adrese dayalı nüfus kayıt sistemi veri tabanına göre 2009 yılında 122.104 kişidir. Kilis ili nüfusunun % 69,04′ü (84.299) şehirde, % 30,96′sı (37.805) köylerde yaşamaktadır. Kilis ilinin yüzölçümü Harita Genel Komutanlığı’na ait 1/1.000.000 ölçekli Mülki İdari Bölümleri Haritası vektör verisinden hesaplanarak elde edilen değere göre 1.444 km² olup, km²’ye il genelinde yaklaşık 85 kişi düşmektedir.

Türkiye’nin 2007 yılı sonu itibariyle nüfusu 70 milyon 586 bin kişi olarak belirlendi.

Kilis ise en az nüfuslu iller arasına girerek içine düştüğü acı durumu bir kez daha gözler önüne serdi.

İşte Kilis’le ilgili son nüfus bilgileri şöyle:

Kilis’te il genelinde 118 bin 457 kişi yaşıyor. Bunlardan 58 bin 489’u erkek, 59 bin 968’i ise kadın. İl merkezinde ise 82 bin 416 kişi yaşıyor. Bunlardan 40 bin 754’ü erkek, 41 bin 665’i ise bayan.

İşte bu bilgiler, Kilis’ten göçün ne denli hızlandığını ortaya koyuyor. Başka bir ifadeyle, ekonomik sıkıntılar Kilisliyi doyacağı kente göç etmeye zorluyor.”(www.kilispostasi.com)

***

“Son on yılda 81 ilden 66’sının nüfusu artarken 15’inin nüfusu azalmıştır. Nüfusu azalan iller Artvin, Çorum, Edirne, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Sinop, Sivas, Tunceli, Zonguldak, Bayburt, Bartın, Ardahan, Karabük ve Kilis’tir.”

***

Kilis’in il olması için yapılan çabaları eskiden beri biliriz. Öyle bir kamuoyu oluşmuştu ki; Kilis’in en önemli sorunu il olmak olarak algılamış, Aydınından esnafına, zengininden fakirine hemen herkes  Kilis il olunca sanki sihirli bir değnek değecek her problem hallolacak, gibi düşünüldü. Kilis il olduktan sonra hayaller, yapılan işler, çabalar yerine ulaşmamış, Kilis hiçbir konuda mesafe kaydetmemiştir. Arzulanan rahatlık gerçekleşmemiş, son yapılan nüfus tespitinden sonra, Kilis’in nüfus bakımından da azalan iller arasında yer almıştır. Yaşanan bu olay sıradan bir olay değildir. Eğer bir yerleşim birimi ilçe iken il olmuş buna rağmen nüfusunda azalma olmuşsa, Kilis, Kilisli için tercih edilen bir yerleşim olmaktan çıkmış, göç alma yerine, göç vermiştir.

***

İl yada ilçe konumunda olan yerleşim birimleri genellikle göçü nüfusu ve geçimi az olan yerlerden alır. Yaptığımız araştırmalar göstermiştir ki; köy belde yada ilçede yaşayan ve tarımla uğraşan  Kilisliler geçimlerini sağlamakta zorlandıklarından topraklarını satarak elde ettikleri parayla daha rahat yaşayacakları yer olarak Kilis değil de Gaziantep’i yada başka yerleri tercih etmektedirler. Vatandaşı bunlara zorlayan sebeplerin başında Kilis’teki geçim şartları gittikçe daralmakta, esnafın durumu gittikçe zorlanmakta, yatırım imkanları imkansız hale gelmektedir. Bunun yanında Kilis’teki toprak satışlarındaki artış, göçü arttırmaktadır.

Yaptığımız bütün uyarılara rağmen Kilis’teki toprak satışları devam etmektedir. Yerli yabancı herkes Kilis’ten toprak alımına yönelmiştir. Yakın illerden bile emlakçıların uğrak yeri Kilis olmuştur. Birilerinin bu gidişe dur demesi gerekmektedir. Kilis’ten, görmezliğe kağıt üzerinde toprak alan para sahibi insanlar türemiştir.

Kilis toprak yatırımcısı için sözüm ona kârlı bir yatırım yeri olabilir ama bilinçsizce yapılan satışların sonunun nereye varacağını birilerinin akletmesi gerektiği kanaatindeyiz…!

Şu an görünen manzara pek de iç açıcı değildir. Kilis satılık bir şehir görüntüsü arz etmektedir.(!)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu