Kaplanların Özellikleri Kısaca Nelerdir?

Kaplanların Özellikleri Kısaca Nelerdir?

kaplanların özellikleri

Kaplan (Panthera tigris), kedigiller (Felidae) familyasından etçil bir memeli hayvan türü ve büyük kediler ailesinin dört üyesinden biridir. Süper yırtıcıdır ve vahşi hayatta bulunan en büyük kedi türüdür.[1][1]. Hint alt-kıtası dünyada yaşayan vahşi kaplanların %80′ine ev sahipliği yapmaktadır. Kuzeyde Sibirya, güneyde Hindistan ile Malakka yarımadası arasındaki bölgelerde bulunur.Dünya üzerinde bulunan en büyük ve en ağır kedi türüdür.

Çoğu kaplan kamuflajlarının uygun uyum sağladığı ve hızlı veya daha çevik avları yakalamlarının daha kolay olduğu ormanlarda ve otlaklarda yaşar. Hindistan’da, Türkiye’de,(Türkiye’de 1970′ten beri sadece 3 kez görüldü.) Çin’de neredeyse tüm Asya’da yaşarlar. Büyük kediler arasında sadece kaplan ve jaguar iyi yüzücülerdir. Kaplanlar sık sık su birikintilerinde, göllerde ve nehirlerde yıkanırlarken bulunurlar. Kaplanlar yalnız avlanırlar ve birincil olarak geyik, yaban domuzu, gaur, ve manda gibi orta ve büyük boyutlu otçullarla beslenirler. Buna rağmen arada sırada küçük avları da yakalarlar.

Kaplanlar genel olarak yalnız başlarına gezerler ve bölgeci hayvanlardır. Kendi bölgelerini korurlar ve bölgelerine giren diğer kaplanlara, yırtıcılara ve insanlara karşı oldukça agresif olabilirler.

Modern kaplan türlerinin dokuzunun soyu tükenmiştir. Kalan altı tür de tehlike altındadır. Kaplanların soyunun tükenmesinin ana nedenleri doğal alanların yok edilmesi, bölünmesi ve avlanmadır. Hayatta kalan kaplan türleri şunlardır: Bengal, Endonezya, Malay, Sumatra, Güney Çin ve Sibirya kaplanlarıdır.

Kaplanların tek ciddi avcısı onları sıkça postu için yasadışı bir şekilde öldüren insandır. Aynı zamanda kemikleri ve neredeyse tüm vücut parçaları geleneksel çin tıbbında ağrı kesiciden afrodizyaklara kadar değişen bir alan için kullanılır. Kaçak avlanma ve ortamlarının yok olması kaplanların sayılarını büyük oranda azalttı. Bir yüzyıl önce dünya da 100 000′den fazla kaplan varken bugün bu sayı 2500 üreyebilen bireyi geçmez. Hiç bir kaplan nüfusu 250 üreyebilen üyeden fazlasına sahip değil. Tüm kaplan alt türleri tehlike altındaki türler listesinde yer almaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu