Uzman avukatlık kanun tasarısı hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Uzman avukatlık kanun tasarısı hakkında düşünceleriniz nelerdir?

UZMAN AVUKATLIK KANUN TASARISI

BİRİNCİ KISIM
Uzman Avukatlık Kurumu

Uzman Avukatlık Kurumunun Mahiyeti
Madde 1.
“Uzman avukatlık”, bir meslek değil, sadece başkasının adına Yargı organları nezdinde iş takip yetkisidir.

Uzman avukatlık bir meslek olmadığından “uzman avukat” bu işi bağımsız bir meslek olarak yapamaz.
Kanunun düzenleme amacı

Madde 2

Bu kanun “Avukatlık mesleği”ni değil sadece “uzman avukatlık kurumu”nu düzenlemek için çıkarılmıştır. Barolara bağlı olan, ve avukatlığı “ 1136 sayılı avukatlık kanunu“’na göre meslek olarak yapan kişilerin hakları saklıdır.

Uzman Avukatlığın Amacı
Madde 3. Uzman Avukatlığın amacı; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır.
Avukat bu amaçla hukuki ve mesleki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder.
Hukuki ve idari yargı organları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar, uzman avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorundadır. Kanunlarındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu kurumlar uzman avukatın gerek duyduğu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlüdür. Bu belgelerden örnek alınması vekaletname ibrazına bağlıdır. Derdest hukuk davalarda müzekkereler duruşma günü beklenmeksizin mahkemeden alınabilir.

İKİNCİ KISIM
Uzman avukatlık şartları

Uzman Avukatlık yapabilme Şartları
Madde 4.
Yargı organları nezdinde Uzman avukatlık yapabilmek için:
a. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b. Uzman avukatlığının gerektirdiği Türkiye’deki ilgili yükseköğretim kurumlarından veya denkliği yükseköğretim kurulunca kabul olmuş lisans programından, veya hukuk fakültelerinden mezun olmuş olmak
c. Türkiye Adalet Akademisinden “uzman avukatlık eğitimi verebilmeye yeterlilik sertifikası” almış kurslardan, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı “Uzman Avukatlık sertifikası” sahibi olmak
d. Herhangi bir gelir getirici işte halihazırda çalışıyor bulunmak
e. Herhangi bir ceza mahkemesi kararı ile kamu hizmetlerinden, seçme ve seçilme haklarından yasaklı olmamak
f. Herhangi bir mesleği yapmış olduğu, ve uzman avukatlığı bir meslek hakline getirmediğini adalet bakanlığına bordro ve meslek odası kayıtları ile her yenileme döneminde ispat etmek
g. 4/F bendinde düzenlenen ihbar şekli adalet bakanlığı tarafından çıkartılacak olan yönetmelikle düzenlenir.

Hüküm Giymiş Uzman Avukatın müvekkili ihbar yükümü

Madde 5.

Eğer uzman avukatlık yapacak kişi, hayatının herhangi bir döneminde bir ceza mahkumiyeti almış ve bu karar kesinleşmişse;

İcra edilip affa uğrasa, ve kamu haklarını kullanma yasaklılığı kalksa dahi;

a. daha önceden herhangi bir suçtan ötürü hakkında hüküm verilmişse, kamu hizmetlerinden yasaklılık kalkmış olsa dahi müvekkil kişiyi bu durumdan vekalet verilmeden önce haberdar etmiş olmak
b. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı iki yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmuş ise, veya işin niteliği gereği yapılacak olan takip ile alakalı bir suçtan hüküm giyilmişse bu bildirimi noter onaylı vekaletname verilmeden önce yazılı olarak yapmış olmak

durumlarında müvekkiline bu durumdan vekaletname verilmeden önce bildirim yapmakla yükümlüdür

ÜÇÜNCÜ KISIM
Kurslar sertifikalar ve ruhsatlar

Uzman avukatlık kursları

Madde 6.
Milli eğitim bakanlığından onaylı özel eğitim kurumları, yeterli eğitim kadrosunu sağladıkları ve gerekli şartları yerine getirdikleri taktirde Türkiye adalet akademisine başvurarak gerekli şartları yerine getirip “uzman avukatlık eğitimi vermeye yeterlilik sertifikası” alırlar.

Bu sertifika olmayan eğitim kurumlarınca verilen sertifikalarla “uzman avukatlık ruhsatnamesi” alınamaz

Uzman Avukatlık Eğitimi Verebilmeye Yeterlilik Sertifikası

Madde 7.
Türkiye Adalet Akademisi kendisine uzman avukatlık verebilmeye yeterlilik sertifikası için başvuran kurumları eğitimci kadrosu, Fiziksel şartlar ve diğer koşullar tarafından inceler. Bu inceleme sonucunda Uzman avukatlık kursu verebilmeye yeterlilik gördüğü kurslara “uzman avukatlık eğitimi verebilmeye yeterlilik sertifikası” verir.
Sertifika verilebilmesi için gerekli şartlar Adalet bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle tespit edilir.

Uzman Avukatlık kurslarının işleyişi

Madde 8
“Uzman Avukatlık Eğitimi Verebilmeye Yeterlilik Sertifikası” sertifikası sahibi kurumlar Adalet bakanlığı, Milli eğitim bakanlığı ve Türkiye Adalet Akademisi tarafından il bazında ilan edilir, ve kurumların internet sitelerinde yayınlanır.

Kurslara katılmak ve “uzman avukatlık kursu bitirme belgesi” alabilmek için, uzman avukatlık yapılacak ilgili lisans bölümünün öğrencisi olmak ve bunu ispatlamak şarttır.
Yeterli şartları sağladıkları taktirde Milli eğitim bakanlığına bağlı Halk eğitim merkezleri de bu kursları açma ehliyetine sahiptirler.

Uzman avukatlık Kursu bitirme belgesi

Madde 9

“Uzman Avukatlık Eğitimi Verebilmeye Yeterlilik Sertifikası” sahibi olan milli eğitim bakanlığına bağlı özel kurslar düzenleyecekleri programların sonucunda başarılı olan kişilere “uzman avukatlık kursu bitirme belgesi” verir.

Bu sertifika olmayan eğitim kurumlarınca verilen “uzman avukatlık bitirme belgeleriyle “uzman avukatlık ruhsatnamesi” alınamaz.

Yeterlilik sınavı
Madde 10
Yeterlilik sınavı bir yıl mümkün olduğu nispette eşit bir şekilde üçe bölünerek yılda üç defa ÖSYM tarafından yapılır.

Uzman avukatlık Sertifikası

Madde 11
“Uzman Avukatlık Kursu bitirme belgesi” sahibi adaylar Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenecek olan bir yeterlilik sınavına girerek başarılı oldukları taktirde Uzman avukatlık ruhsatnamesi almaya hak kazanır.

Bu hakkı kazanabilmek için ilgili “uzman avukatlık” için gerekli olan lisans programından, veya hukuk fakültelerinden mezun olmuş olmak şarttır.
Madde 12
ÖSYM nin düzenleyeceği sınavda başarılı olan, “Uzman avukatlık kursu bitirme belgesi” sahibi, ve bu kanun sekizinci kısım kırk sekiz ve devamı maddelerinde sayılan ilgili lisans bölümünden mezun olmuş adaylar Adalet bakanlığına başvurarak uzman avukat ruhsatnamelerini alırlar.

İlgili şartlar ve ödenecek harçlar adalet bakanlığı tarafından çıkarılacak olan yönetmeliklerle belirlenir.

Uzman Avukatlık Ruhsatnamesi

Madde 13

Uzman avukat olmak isteyen aday, bu kanunun üçüncü maddesinde uzman avukat için gerekli olan şartları adalet bakanlığına yazılı olarak ispat etmek kaydıyla, Uzman avukatlık sertifikasının noter tastikli örneğini de vermek suretiyle 6 aylık bir uzman avukatlık ruhsatnamesi alır.

Ruhsatnamenin yenilenmesi

Madde 14
Uzman avukatlık sertifikası olan kişi, Her sene Ocak ve Temmuz aylarında yılda iki defa olarak, gerekli harçları ödemek kaydıyla ruhsatnamesini yeniler.
Yenileme dönemi altı aylık periyodu ifade eder.

Tekel kira harcı

Madde 15

Uzman avukatlık ruhsatını yenilemek isteyen kişi Adalet bakanlığına ödediği yenileme harcından bağımsız olarak Türkiye Barolar birliğine “Avukatlık tekeli kira harcı” öder. Bu harç yılda iki defa Ocak ve temmuz ayının başında ödenir. Bu harç Uzman avukat’ın ikamet ettiği yer’in bağlı bulunduğu baro’nun belirlemiş olduğu 1136 sayılı kanuna göre avukatlık yapan avukatların üyelik aidatı’nın 2/3 ünden fazla olamaz.

DÖRDÜNCÜ KISIM
YASAKLAR

Uzman avukatların ceza davalarında vekalet alma yasağı

Madde16

Bir avukatın mezun olduğu bölüm ne olursa olsun bu kanuna göre avukatlık yapanlar her türlü ceza davalarından ve ceza mahkemelerinde görülen tazminat davalarından ve dosya takiplerinden yasaklıdırlar.

İçinde ceza hukukuyla ilişkisi bulunan tüm savcılık takipleri de bu yasağın içindedir.

Şu kadar ki eğer bir uzman avukat en az yüzde kırk hukuk dersleri içeren bir bölümden mezun olmuş, ve asgari 10 sene boyunca büyükşehir belediyeleri sınırları içinde bulunan ceza mahkemelerinde memur, mübaşir olarak çalışmış, ve yazı işleri müdür yardımcılığına kadar yükselmişse bu hüküm uygulanmaz. Ancak bu halde müvekkilini hukuk fakültesi bitirmediğini ve avukatlık stajı yapmadığına dair yazılı olarak uyarması gerekir.

Bu kanunun 16. maddenin 3. fıkrada belirtilen uzman avukatlar hukuk fakültesi diplomasına sahip değillerse ağır ceza davalarında duruşmaya giremez, dilekçe hazırlayamaz, iş takip edemezler.

Uzman avukatların Uluslar arası mahkemelerde dava takip etme yasağı

Madde 17

Bu kanuna göre uzman avukatlık sıfatına haiz uzman avukatlar uluslar arası mahkemelerde Avrupa insan hakları mahkemesinde dava takip edemezler.

Uzman avukatların bir kamu kurumunun vekaletini alma yasağı

Madde 18

Bu kanuna göre avukatlık yapan bir kimse adli yargı organlarında hiçbir şekilde bir kamu kurumunu veya kamu tüzel kişiliğini temsil edemez.

Uzman Avukatın Hakim ile Hısımlık veya Evlilik Münasebeti

Madde 19.

Bir hakim’in eşi, sebep veya nesep itibariyle usul ve füruundan veya ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) hısımlarından olan uzman avukat, o hakim veya baktığı dava ve işlerde avukatlık edemez.

Bazı Görevlerden Ayrılanların
Uzman Avukatlık Edememe Yasağı

Madde 20.

Emeklilik ve istifa gibi sebeplerle görevlerinden ayrılan idari yargı hâkim ve savcıların son beş yıl içinde hizmet gördükleri mahkeme veya dairelerin yargı çevresinde görevden ayrılma tarihinden itibaren iki yıl süre ile avukatlık yapmaları yasaktır. Yüksek yargı ve bölge mahkemeleri hâkim ve savcıları ile raportörlerinin son beş yıl içinde münhasıran hizmet gördükleri mahkeme veya dairelerde, buralardan ayrılma tarihinden itibaren iki yıl süre ile avukatlık yapmaları yasaktır.
Yukarıdaki fıkra hükmü Anayasa Mahkemesi üyeleri ve yüksek mahkemeler hakimleri hakkında da uygulanır.
Devlet, Belediye, İl Özel İdare ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin kapsamına giren iktisadi devlet teşekkülleri ile kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştiraklerinde çalışanlar, buralardan ayrıldıkları tarihten itibaren iki yıl geçmeden ayrıldıkları idare aleyhine dava alamaz ve takipte bulunamazlar.
Askeri Yargıtay Başkanı, Başsavcısı, İkinci Başkanı, Daire Başkanları ve üyeleri, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Adalet İşleri Başkanı, Askeri Adalet Teftiş Kurulu Başkanı, Genelkurmay Adli Müşaviri, sıkıyönetim adli müşavirleri ve sıkıyönetim askeri mahkemelerinde görevli hakim ve savcılar ile yardımcıları, başka hizmetlere atanmış olsalar bile anılan görevlerden ayrıldıkları tarihten itibaren üç yıl süre ile sıkıyönetim askeri mahkemelerinde avukatlık yapamazlar.

Sır Saklama yükümü ve açıklama yasağı
Madde 21.
Uzman avukatların, kendilerine tevdi edilen görevleri dolayısıyla öğrendikleri hususları açığa vurmaları yasaktır.
Avukatların birinci fıkrada yazılı hususlar hakkında tanıklık edebilmeleri, iş sahibinin muvafakatini almış olmalarına bağlıdır. Ancak, bu halde dahi avukat tanıklık etmekten çekinebilir. Çekinme hakkının kullanılması hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz.

İşin Reddi Zorunluluğu
Madde 22.
Uzman avukat;
a. Kendisine yapılan teklifi yolsuz veya haksız görür yahut sonradan yolsuz veya haksız olduğu kanısına varırsa,
b. Aynı işte menfaati zıt bir tarafa avukatlık etmiş veya mütalaa vermiş olursa,
c. Daha önce hakim, hakem, Cumhuriyet Savcısı, bilirkişi veya memur olarak o işte görev yapmış olursa,
d. Kendisinin düzenlediği bir senet veya sözleşmenin hükümsüzlüğünü ileri sürmek durumu ortaya çıkmışsa vekalet teklifini reddetmek zorunluğundadır.

Meslek edinme yasağı
Madde 23.
Uzman avukatlık bir meslek olmadığından uzman avukatlık ruhsatnamesi sahibi kişi hukuk bürosu açamaz, hukuk bürolarında yardımcı eleman olarak dahi çalışamaz. Meslek edinemez

Örgütlenme yasağı
Madde 24
Uzman avukatlık bir meslek olmadığından herhangi bir şekilde uzman avukatlık sıfatını taşıyan kişiler dernek altında toplanamaz, bu amaçla meslek odası kurulamaz. Uzman avukatlık sıfatı taşıyan kişiler barolara üye olamazlar.

Adli yardımda bulunma yasağı

Madde 25

Uzman avukatlar adli yardımda bulunamazlar. Ücretsiz vekalet alabilirler, ücretsiz iş takip edebilirler, ama bu durumdan ötürü kaynaklanan durumlar için savcılık bütçesine, baro’ya ya da adli yardım bütçesine rücu edemezler.
Adli yardım konusunda yetki sadece 1136 sayılı avukatlar kanununun 176 vd hükümlerine göre Baro’ya kayıtlı avukatlara aittir.

BEŞİNCİ KISIM
UZMAN AVUKATIN HAK VE ÖDEVLERİ

Madde 26.
Uzman avukatlar yüklendikleri işleri Borçlar kanunun vekalet sözleşmesine ilişkin hükümlere göre dürüstlük ilkeleri çerçevesinde takip etmekle yükümlüdürler.

Madde 27.
Uzman Avukatların Yapabileceği İşler

1136 sayılı Avukatlık kanunun 35. ve 35/A maddesinde sayılan işleri, bu kanuna göre Uzman avukatlık ruhsatnamesi sahibi olan avukatlar da yapabileceklerdir.

Teklif olunan işin reddedilmesi
Madde 28
Avukat, kendisine teklif olunan işi sebep göstermeden reddedebilir. Reddin, iş sahibine gecikmeden bildirilmesi zorunludur.
Eğer vekaleti reddeden uzman avukat, reddettiği iş sahibi ile iş akdi içinde ise aralarındaki iş sözleşmesi hükümleri saklıdır.
İşi uzman avukat tarafından reddedilen iş sahibinin 1136 sayılı avukatlık kanunun 37. hükümleri’ne göre baro başkanlığına başvurup kendisine bir avukat tayin edilmesi hakkı saklıdır.

Uzman Avukatın Dosya Saklaması ve Hapis Hakkı
Madde 29.
Uzman Avukat, kendisine tevdi olunan evrakı, vekaletin sona ermesinden itibaren, aralarına aksine bir anlaşma olmadıkça üç yıl süre ile saklamakla yükümlüdür. Şu kadar ki, evrakın geri alınması müvekkile yazı ile bildirilmiş olduğu hallerde saklama yükümlülüğü, bildirme tarihinden itibaren altı ayın sonunda sona erer.
Uzman Avukat, ücreti ve yapmış olduğu giderleri kendisine ödenmedikçe, elinde bulunan evrakı geri vermekle yükümlü değildir.
Tazminat İsteklerinde Zamanaşımı
Madde 30
İş sahibi tarafından sözleşmeye dayanılarak uzman avukata karşı ileri sürülen tazminat istekleri, bu hakkın doğumunun öğrenildiği tarihten itibaren bir yıl ve her halde zararı doğuran olaydan itibaren beş yıl geçmekle düşer.

Uzman Avukatın Vekaletten Çekilmesi
Madde 31
Belli bir işi takipten veya savunmadan isteği ile çekilen avukatın o işe ait vekalet görevinden çekilmeden 2 ay öncesinde müvekkiline bilgi vermekle yükümlüdür.

Eğer uzman avukat bir sermaye şirketi çalışanıysa ve takip ettiği iş o sermaye şirketine ait bir işse bu süre iki haftadır.

Gelir getiren bir işte çalışma şartı
Madde 32. Uzman avukatlık bir meslek olmadığından uzman avukatlık ruhsatnamesi sahibi kişi gelir getiren bir işte çalışmakla yükümlüdür.

Uzman Avukata Karşı İşlenen Suçlar
Madde 33
Görev sırasında veya yaptığı görevden dolayı avukata karşı işlenen suçlar hakkında, 1136 sayılı avukatlık kanunu’nun 57. maddesi uygulanır.

Uzman Avukatlar’ın baro odasından yararlanma hakkı

Madde 34

Uzman avukatlar il barolarının belirledikleri belli bir parayı ödedikleri taktirde 1136 sayılı avukatlık kanunun’un 50. maddesinde belirtilen baro odalarından faydalanabilir.
Bu parayı ödedikleri taktirde il baroları bir kart çıkartarak kendilerine verir. Bu verilen kart sadece o baro adli yargı çevresindeki baro odalarından faydalanma hakkı tanır.
İl barolarının tespit ettikleri miktar baro aidatının yarısından fazla olamaz.

Özel soruşturma yapılmaması

Madde 35
Uzman avukatlık bir meslek olmadığından uzman avukatın işlediği düşünülen bir suçtan ötürü soruşturulması ve kovuşturulması genel hükümlere göre yapılır. 1136 sayılı avukatlık kanununun 58 vd maddeleri Uzman avukatlar için uygulanmaz.

Madde 36
Uzman Avukatlık ruhsatnamesi almak ve yenilemek için bu kanunun 13 ve 14. maddesinde sayılarak ödenmesi gereken harçları ödememiş kimsenin uzman avukatlık yetkisini kullanması durumunda 1136 sayılı avukatlık kanununun 63. maddesinde düzenlenmiş olan para cezaları, adli para cezası olarak uygulanır.
Aynı durumun ikinci defa tekerrürü halinde adli para cezası iki kat olarak uygulanır, ayrıca kanunun 13 ve 14. maddesinde belirlenen harçlar üç yıllık olarak alınır.
Uzman avukatın bir şirket çalışanı olması durumunda eğer müvekkil şirkette her iki olayda aynı ise bu durumda müvekkil şirket üç yıllık harçtan müteselsilen sorumludur.

Uzman avukata bu sıfatından ötürü disiplin cezası verilememesi

Madde 37

Uzman avukatlar sadece adli soruşturmalara tabidirler. 1136 sayılı avukatlık kanununun 134 vd maddelerinde düzenlenmiş olan disiplin cezaları kendilerine uygulanamaz.
Bu muafiyet uzman avukatların kendi üyesi oldukları meslek kuruluşları veya çalıştıkları işyerlerinden verilen disiplin cezaları’nı kapsamaz.
Eğer herhangi bir uzman avukat kendi meslek odası tarafından verilen meslekten uzaklaştırma sonucunda bu kanunun 3. maddesinin 2. fıkrasının d bendindeki yeterliliği kalkan avukatın uzman avukatlık ruhsatnamesi iptal olmuş olur.

ALTINCI KISIM
UZMAN AVUKATLAR LİSTESİ
VE BU LİSTENİN İLANI

Uzman avukatlar listesi

Madde 38
Adalet bakanlığı her sene şubat ve ağustos aylarının başında olmak üzere iki defa uzman avukat listelerini yayınlar, internet sitesinde ve UYAPtan ilan eder.

Listenin içeriği
Madde 39
Bu listede uzman avukatın adı soyadı, baba adı doğum yeri ve yılı, mezun olduğu üniversite ve bölüm, mezun olduğu sene, uzman avukatlık sertifikasını alma tarihi ve uzmanlık alanı bulunur.
Bu listeye yazılabilmek için Uzman avukatın tüm harçlarını yatırmış olması gerekir.

YEDİNCİ KISIM
UZMAN AVUKATLIK VEKALET SÖZLEŞMESİ

Uzman Avukatlık Sözleşmesinin Kapsamı
Madde 40
Uzman Avukatlık sözleşmesi borçlar kanunun dürüstlük ilkelerine göre serbestçe düzenlenir. Sözleşmenin belli bir hukuki yardımı ve meblağı yahut değeri kapsaması gerekir. Yazılı olmayan anlaşmalar, genel hükümlere göre ispatlanır. Yasa’ya aykırı olmayan şarta bağlı sözleşmeler geçerlidir.

Avukatlık Ücreti

Madde 41 Avukatlık ücreti, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade eder.
Yüzde 25’i aşmamak üzere, dava veya hükmolunacak şeyin değeri yahut paranın belli bir yüzdesi avukatlık ücreti olarak kararlaştırılabilir.
İkinci fıkraya göre yapılacak sözleşmeler, dava konusu para dışındaki mal ve haklardan bir kısmının aynen avukata ait olacağı hükmünü taşıyamaz.
Avukatlık asgari ücret tarifesi uzman avukatlık sözleşmeleri için geçerli değildir. Uzman avukatlık ücret sözleşmesi rekabet kurallarına aykırı olmamak üzere düzenlenilir.
Uzman avukatlık ruhsatnamesine sahip bir şirket çalışanı maaşı dahilinde uzman olduğu alanlarda dava takip edip icra dairelerinde takipte bulunabileceği gibi maaşının yanında ek bir ücrete de hükmedilebilir.
Şu kadar ki dava giderleri ve takip masrafları müvekkile aittir, aksi yöndeki anlaşmalar hükümsüzdür.
Ücret Dolayısıyla Müteselsil Sorumluluk
Madde 42
İş sahibinin birden çok olması halinde bunlardan her biri, sulh veya her ne suretle olursa olsun taraflar arasında anlaşmayla sonuçlanan ve takipsiz bırakılan işlerde her iki taraf avukat ücretinin ödenmesi hususunda müteselsil borçlu sayılırlar.

Uzman Avukatın Hapis Hakkı ve Uzman Avukatlık Ücretinin
Rüçhanlı Bulunması
Madde 43
Uzman Avukat, müvekkili tarafından verilen ve¬ya onun namına aldığı malları, parayı ve diğer her türlü kıymetleri, avukatlık ücreti ve giderin ödenmesine kadar, kendi alacağı nispetinde elinde tutabilir.
Avukat, sözleşme ile kararlaştırılan ve hakim tarafından takdir olunan ücretinden dolayı, kendi çalışması sonucunda müvekkilin muhafaza ettiği veya kazandığı mallar ve davadaki diğer taraftan ilam gereğince tahsil edilecek para yahut alınacak mallar üzerinde diğer alacaklılara nazaran rüçhan hakkını haizdir. Rüçhan hakkı,vekaletnamenin düzenlenme tarihine, vekaletname umumi ise iş sahibi adına ücret konusu işten dolayı ilk yapılan resmi başvurma tarihine göre sıra alır. İş sahibinin iflası halinde avukatın vekalet ücreti alacağı da rüçhanlıdır. Ancak; 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 206 ncı maddesinin birinci fıkrası hükmü saklıdır.
Bir ilamın cebri icra yoluyla infazına girişildiğinde, icra dairesi, takip talebinde bulunan tarafın ilamda adı yazılı olan avukatına, icra emri ile aynı zamanda düzenleyeceği bir bildiriyi, gideri takip talebinde bulunandan alınmak suretiyle, derhal tebliğ eder. Bu bildiri tebliğ edilmedikçe icranın sonraki safhalarına geçilemez. Uzman Avukata yapılacak tebliğin giderleri hakkında 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 59 uncu maddesi hükmü uygulanır.
Uzman Avukatın ölümü halinde, mirasçılarına intikal eden avukatlık ücreti alacakları da, avukat alacakları gibi rüçhanlıdır. Şu kadar ki, üçüncü fıkrada yazılı bildirim zorunluğu bu kimseler hakkında uygulanmaz.
Uzman avukat’ın bir sermaye şirketi çalışanı olup çalıştığı şirketin işlerini takip ediyor olması durumunda bu madde uygulanmaz.

Yargı Mercilerince Karşı Tarafa Yükletilecek
Uzman Avukatlık Ücretinin Miktarı
Madde 44
Yargı mercilerince karşı tarafa yükletilecek uzman avukatlık ücretinde 1136 sayılı avukatlık kanununun 169 maddesi hükümleri kıyasen uygulanır.

İşi Sonuna Kadar Takip Etme Zorunluluğu
ve Başkasını Tevkil

Madde 45

Uzman Avukat, üzerine aldığı işi kanun hükümlerine göre ve yazılı sözleşme olmasa bile sonuna kadar takip eder.
Uzman Avukata verilen vekaletnamede başkasını tevkile yetki tanınmış ise, yazılı sözleşmede aksine açık bir hüküm olmadıkça, işi başka bir uzman avukatla, veya avukatla birlikte veya başka bir uzman avukata veya biravukata vererek takip ettirebilir. Vekaletnamede, bunun düzenlendiği tarihten sonra açılacak veya takip edilecek bütün dava ve işlerde vekalete ve başkasını tevkile genel şekilde yetki verilmişse, avukat, bu tarihten sonraki dava ve işlerde müvekkilinden ayrıca vekalet almaya lüzum kalmaksızın işi başka bir avukatla birlikte veya başka bir avukata vererek takip ettirebilir.
İkinci fıkradaki hallerde, uzman avukatın müvekkile karşı sorumluluğu devam eder. Birlikte takip ettiği veya işi tamamen devrettiği uzman avukatların veya avukatların kusurlarından ve meydana getirdikleri zarardan dolayı müvekkile karşı hem şahsen hem de diğer avukatla birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Şu kadar ki, bu hüküm, 12 nci maddede yazılı bir iş sebebiyle başka bir yerde çalışmak zorunluğunda olduğu için işi tamamen başkasına devreden uzman avukatlar hakkında uygulanmaz.
Uzman Avukat tarafından işe başka avukatlar teşrik edilmiş ise, avukat bundan dolayı ayrı bir ücret isteyemeyeceği gibi, işi birlikte takip eden avukat da müvekkilden herhangi bir ücret isteyemez. İş tamamen başka bir avukata bırakılmış ise, tevkil eden ve tevkil olunan avukatlar ücret sözleşmesindeki miktarı aşmamak şartıyla, harcadıkları mesaiye karşılık olan ücreti müvekkilden isteyebilirler. Ancak, tevkil eden avukat müvekkilden peşin ücret almışsa, harcadığı mesaiye karşılık olan miktarın fazlasını tevkil ettiği avukata ödemekle yükümlüdür.

İş Sahibinin İşi Başka Bir vekile Vermesi

Madde 46.
İş sahibi, ilk anlaşmayı yaptığı avukatının yazılı muvafakatı ile başka avukatları da işin kovuşturma ve savunmasına katabilir.
İş sahibi, ilk avukatın muvafakatını kendisine tevdi veya tebliğ edilecek bir yazı ile en az bir haftalık süre vererek talep eder. Uzman Avukat bu süre içinde cevap vermemişse muvafakat etmiş sayılır.
İlk avukatın muvafakat etmemesi halinde, vekalet akdi kendiliğinden sona erer. İş sahibi, muvafakat etmeyen uzman avukata ücretin tamamını ödemekle yükümlüdür.Bu fıkra müvekkilin sermaye şirketi, uzman avukatın da şirket çalışanı olduğu durumlarda uygulanmaz.
İlk avukatın muvafakatı ile işin başka avukatlar tarafından da takibi halinde iş sahibi, ilk avukatın ücretinden kısıntı yapamaz. Bu halde avukatların müvekkile karşı sorumluluğu konusunda 171 inci maddenin üçüncü fıkrası hükmü uygulanır.

İş Sahibinin Adresi
Madde 47
İş sahibinin verdiği vekaletnamede yazılı adrese uzman avukat tarafından yapılacak her tebliğ, kendisine yapılmış sayılır. Adres değişiklikleri en geç üç gün içinde iş sahibi tarafından taahhütlü mektupla avukata bildirilir.
İş sahibinin adresine gönderilecek yazıların tebliğ edile¬memesinden veya adres değişikliklerinin bildirilmemesinden doğan sorumluluk iş sahibine aittir.

SEKİZİNCİ KISIM
UZMAN AVUKATLIK TÜRLERİ

İlamsız icra hukuku avukatlığı

Madde 48
İşletme, iktisat, kamu yönetimi, muhasebe maliye lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça icra dairelerinde her türlü ilamsız çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.

Şirket hukuku uzman avukatlığı
Madde 49
İşletme, iktisat, kamu yönetimi, muhasebe maliye , dış ticaret kamu yönetimi lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça mahkemeler ve icra dairelerinde her dava takipleri, şirketlerine veya çalıştıkları şirkete ait her türlü haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.

Ticari davalar uzman avukatlığı

Madde 50
İşletme, iktisat, kamu yönetimi, muhasebe maliye , dış ticaret uluslar arası ilişkiler lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça ticaret kanunundan doğan davalardan ötürü mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.

Malpraktis –Hekimin hukuki cezai sorumluluğundan doğan davalarda- uzman avukatlık
Madde 51
Tıp, tıbbi biyolojik bilimler, fizyoloji,Fizik tedavi rehabilitasyon, Dişhekimliği fakültesi ve eczacılık fakültesi lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça hekimin hukuki ve cezai sorumluluğundan doğan davalarda mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve bundan doğan icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.

Aile hukuku uzman avukatlığı

Madde 52

Sosyoloji psikoloji, çocuk gelişimi,psikolojik danışmanlık ve rehberlik lisans bölümlerinden, ve tıp fakültelerinin psikiyatri pedegoloji mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça aile hukukundan doğan davalarda mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı nafaka tahsilatı, çocukla kişisel ilişkilerin kurulmasına dair mahkeme kararlarının icra edilmesi ve bundan doğan icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.

Uluslar arası ticaret hukuku uzman avukatlığı
Madde 53
İşletme, iktisat, dış ticaret kamu yönetimi lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça uluslar arası ticaret hukukundan , ve buna bağlı olartak tahkim sözleşmesinden doğan tüm davalardan ötürü mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.

İş hukuku Uzman avukatlığı

Madde 54

İktisat, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça ticaret kanunundan doğan davalardan ötürü mahkemeler ve icra dairelerinde iş hukukundan doğan her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.

Spor hukuku uzman avukatlığı

Madde 55
Spor yüksekokulu, eğitim fakültesi beden eğitimi öğretmenliği, antranörlük sporculuk lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça spor hukukundan doğan davalardan ötürü mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.

Deniz ticaret hukuku uzman avukatlığı

Madde 56
İşletme, iktisat, dış ticaret kamu yönetimi, gemi inşaa mühendisliği,güverte, gemi makina lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça deniz ticaret hukukundan doğan davalardan ötürü mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.

Deniz ürünleri ticareti hukuku uzman avukatlığı

Madde 57
İşletme, iktisat, deniz ticaret, su ürünleri mühendisliği , deniz ürünleri mühendisliği lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça deniz ürünleri ticareti hukukundan doğan davalardan ötürü mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.

İnternet hukuku uzman avukatlığı
Madde 58
İşletme, Bilgisayar mühendisliği lisans programlarından mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça internet hukukundan doğan davalardan ötürü mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.

Gemi inşaat hukuku uzman avukatlığı

Madde 59
Gemi inşaa mühendisliği,güverte, gemi makina lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça gemi inşaat hukukundan doğan davalardan ötürü mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.

Gayrimenkul hukuku uzman avukatlığı

Madde 60

İşletme, iktisat, dış ticaret, kamu yönetimi, uluslar arası ilişkiler, Maliye emlakçılık lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça gayrimenkul hukukundan doğan tüm davalardan ötürü mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.

Kira hukuku uzman avukatlığı

Madde 61

İşletme, iktisat, dış ticaret, kamu yönetimi, uluslar arası ilişkiler, Maliye emlakçılık lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça kira hukukundan doğan tüm davalardan ötürü mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.
Vergi hukuku uzman avukatlığı

Madde 62
İktisat, Maliye lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça vergi hukukundan doğan tüm davalardan ötürü mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.
İdare hukuku uzman avukatlığı
Madde 63
Kamu yönetimi, uluslar arası ilişkiler, lisans bölümlerinden mezun olan her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça idare hukukundan doğan tüm davalardan ötürü mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.
AYİMden doğan uyuşmazlıklarda uzman avukatlıklar

Madde 64
Lisans düzeyindeki Harp okullarından mezun olmuş olan her subay(komutanının izni ile), subay emeklisi, veya subaylıktan kendi isteği üzerine ayrılmış her uzman avukat, ruhsatnamelerinin uzmanlık alanında yazmış ve dönem harçlarını yatırmış oldukça askeri idari davalardan doğan uyuşmazlıklarda doğan tüm davalardan ötürü mahkemeler ve icra dairelerinde her türlü dava takipleri, haciz çek senet tahsilatı ve icra takipleri yapmaya ehil ve yetkilidirler.
Yüksek askeri şura ve disiplinsizlik nedeniyle ayrılmış kimseler askeri yüksek idare mahkemesi uzman avukatı olamaz.

Madde 65
Ceza hukuku uzman avukatlığı
Bu kanunun 16. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen niteliklere sahip olan uzman avukatlar, müvekkillerini bilgilendirdikleri taktirde sulh ve asliye ceza mahkemelerinde uzman avukatlık yapabilirler.

DOKUZUNCU KISIM
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

Birden çok alanda uzman avukatlık

Madde 66
Bir uzman avukat birden çok lisans diplomasına sahip ise bu diplomalarını yazdırarak, bu kanunun 14 ve 15 maddelerinde belirtilen harçları ödemek suretiyle birden çok uzmanlık alanını ruhsatına yazdırabilir.
Madde 67
Bir uzman avukatın mezun olduğu lisans programı birden çok alanda uzman avukatlık yapmasına imkan verebilecek gibiyse bu kanunun 14 ve 15 maddelerinde belirtilen harçları her uzmanlık alanı için ayrı ayrı ödemek suretiyle birden çok uzmanlık alanını ruhsatına yazdırabilir.

Ruhsatına üçten çok uzmanlık alanı yazdıracak kişiler 3. uzmanlık alanından sonraki her uzmanlık alanı için 14 ve 15. maddede belirtilen harçların yarısını öderler.

Madde 68

Uzman avukatın lisans diploması bir alana müsait olsa dahi ruhsatnamesinde belirtilmediyse o alanda avukatlık yapamaz.

Uzman avukat Baro pulu

Madde 69
Bu kanuna göre uzman avukatlık yapan kimseler vekaletnamelerine Türkiye barolar birliği tarafından bastırılacak olan baro pullarını yapıştırıp iptal etmek zorundadırlar.

Uzman avukat baro pulu normal baro pullarından ayrı olarak bastırılır, ve ücreti normal baro pulunun yarısıdır.
Baro odalarında Uzman avukat baro pulu bulamayan uzman avukatlar dilerlerse masrafını vererek normal baro pulu yapıştırabilirler, dilerlerse savcılığa zabıt tutturarak o dosya için baro pulundan muaf sayılabilirler.

Kanunun Yürürlük Tarihi
Madde 70. Bu kanun yayımı tarihinden üç ay sonra yürürlüğe girer.

Kanunu Yürüten Makam
Madde 71. Bu kanunun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu