Tarım ve ticaret arasında nasıl bir ilişki vardır, tarihçesi nedir?

Tarım ve ticaret arasında nasıl bir ilişki vardır, tarihçesi nedir?

Eski çağlarda, Bereketli Hilal ve çevresinde ilk örneklerine rastlanan tarım, öncesinde toplayıcılık ve avcılık ile geçinen toplumları yerleşik yaşama geçirdi. Aynı dönemlerde Çin ve diğer Asya ülkelerinde de başka yöntemlerle uygulanmaya başlayan tarım, zamanla Nil NehriAnadolu’da Abu Hurerya adlı yerleşimde M.Ö. 13500 yılından kalma tarımsal aletlerden edildi.

Yine yakın dönemlere ait, Levant ve İran’dak Zagros Dağları çevresinde tarımsal faaliyetlerin izine rastlandı. Yine Bereketli Hilal üzerindeki alanda, kimi yerlerde darı, arpa, tahıl, acı bakla, ve çevresinde yoğun olarak uygulanmaya başlandı. Tarihte, en eski tarımsal veriler, keten, buğday gibi tarımsal kalıntılara rastlandı.

Anadolu ve Orta Doğu’da rastlanan tarımsal etkinlikler, toplumsal etkileşimler aracılığıyla ticarete dönüşerek dünyaya yayıldı. Tarımı daha erken keşfeden toplumlar daha önce yerleşik yaşama geçti ve günümüz uygarlıkları oluştu.

Hindistan’da M.Ö. 7000’lerde rastlanılan tarım, yaklaşık 2000 yıl sonra da diğer Asya ülkelerinde görüldü. Yine bu dönemlerde Nil Nehri çevresinde tarımsal yapılara rastlanmaktadır. Mısır ve çevresindeki önemli su kaynakları ve ılıman iklimin mevcut olması tarımın burada daha üretken olmasını sağladı. Yine aynı dönemlerde Mısırlılar Nil’in taşma dönemlerini hesapladı ve ürünlerinin telef olmaması için çeşitli matematiksel formüller ve geometrik hesaplamalara başvurdu. Tarım bu bağlamda günümüz bilim ve teknolojisine farklı yollar aracılığıyla etki bıraktı. Kısacası ticaret önemliydi artık.

Yine Antik Yunanistan ve Antik Roma dönemlerinde de tarımsal faaliyetler göze çarpmaktadır. Çeşitli Akdeniz bitkilerini yetiştiren Yunanlılar, buna karşılık toprakların azlığı ve fakirliği nedeniyle bu alanda çok ileri gidemedi. Romalılar ise tahıl ürünleriyle ticaret yapmaya başladı.
Orta çağda ise ilerleyen uygarlığın da etkisiyle tarım ve ziraat gelişmeye başladı, hidrolik, değirmen, sulamadaki gelişmeler, gübreleme, tarla sürmedeki yenilikler tarımda önemli rol oynadı ve ürünler daha fazla, topraklar da daha verimli oldu. Yollar ve ulaşımın kolaylaşması, tarımsal pazarların sadece yetiştiği ülkelerde değil, her yerde olmasını sağladı ve böylece ticaret tarımın çok önemli bir parçası olup, ticaret tarımı, tarımın gelişmesi de ticaret geliştirmeye başladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu