Hayat nedir?

Hayat nedir?

Bitki ve hayvan organlarının gelişme, korunma ve üreme şekillerinde beliren görev halinde bulunuşu. Bu görev halinin sol bulması üzerine, ölüm meydana gelir.

Hayat olayı, yeryüzünde bitki ve hayvanların meydana getirdiği canlılar dünyası için vardır. Bitki ya da insan olsun her canlı hayat olayını meydana getirmek için doğar büyür, gelişir ürer; sonunda hayat olayı yani yaşama sona ererek ölüm meydana gelir.Hayatın nasıl başladığı nasıl devam ettiği, niçin sona erdiği soruları cevapsız kalmış sorular halindedir. Bilinen şudur ki yer yüzünde ancak canlılar dünyası, hayat olayına devam ederler ve belli görevleri belirli süreler içinde yapan her canlı, hayat olayını tamamlayarak ölür.

Yeryüzünde, hayat olayının meydana gelişi, ilk canlıların meydana gelişi ile başlamıştır. Bu meydana gelişin, kesin zamanı ve özelliği bilinmemektedir. Ancak ilk canlıların meydana gelmesi ile haya olayı zamanımızdaki gibi en gelişmiş şekilde değil, en ilkel şeklinde başlamıştır. En ilkel hayat olayı, bütün hayatsal faaliyetlerini tek hücresi içinde yapan, canlılarda başlamıştır. Yeryüzünde tek hücresi ile beliren bu canlılar, doğma, büyüme gelişme; korunma, soluk alma, üreme şeklinde devam eden hayatsal faaliyetlerini hep aynı hücre içinde sağlamışılar, sonunda da, hayatsal faaliyetleri durarak ölmüşlerdir. Bugün, yeryüzünde bu ilkel canlıların yanında hayat olayını organlar ve sistemler halinde devam ettiren canlılar bulunmaktadır.

Dünyanın meydana gelişi ile birlikte hayat başlamıştır. Hayat, Jeolojik zamanlarda Birinci zaman olarak adlandırılan Poleozik zamanda başlamıştır. Paleozoik zamandan önce geldiği var sayılan ilkel zaman -Antekambrien, yeryüzünün hay atsız olan zamanıdır.

Hayatın başladığı, ilk canlıların meydana geldiği birinci zaman da, şekil bakımından en az gelişmiş canlıların bulunduğu anlaşılmıştır. Bu canlıların yaşama çevrelerinin de sular olduğu, yine yapılan incelemelerde anlaşılmış tır. Bu duruma göre, yeryüzünde hayatın ilk görünümleri; sularda başlamıştır. Canlılar dünyasının en ilkellerinden meydana gelmiştir.

Jeolojik zamanların geçmesi ile, canlılar, daha çok evrim kazanmışlar, gerek bitkilerde gerekse hayvanlarda, en gelişmiş canlıların bulunduğu şubeler sınıflar, takımlar ve türler meydana gelmiştir.

Hayatın başlaması ve canlıların evrim kazanmaları bilimsel bir gerçek olarak, ancak XIX. yüzyılın ortalarından sonra, anlaşılmış ve açıklanmıştır. Hayatı konu alan bilimlerin ilerlemesi ile canlıların çok uzun yıllara bağlı olan ve çok yavaş giden bir gelişme geçirdiği, bazı hayvan ve bitki türlerinin yok olduğu, yeni hayvan ve bitki türlerinin meydana çıktığı, bazı hayvan ve bitkilerin bunlar en çok evrime uğramış hayvan ve bitkilerin ilk biçimleriyle tanınmayacak kadar değiştiği anlaşılmıştır. Bununla birlikte, bütün canlılar arasında sıkı bir bağ olduğu canlıların çok eski ve ortak bir canlıdan türediği, ayrı ayrı biçimlerde geliştiği anlaşılmıştır.

Bu duruma göre, ilkin denizlerde başlayan hayat, denizlerdeki yaşamaya kendini uydurabilmiş en ilkel canlılarla başlamıştır.

Birinci zamanda en ilkel yapıda hücreli hayvanlarla çok hücrelilerden süngerler, eklem bacakların en ilkel yapıda olanları, yumuşakçalara benzeyen hayvanlar en ilkel yapıdaki balıklar, kurbağalar sürüngenlerin kertenkeleye benzer en ilkel yapıda olanları yaşamıştır. Bu zaman bitkileri arasında da çiçeksiz bitkilerle çiçekli bitkilerin en İlkel yapıda olanları yaşamıştır.İkinci zamanda çiçekli ve çiçeksiz bitkilerin biraz evrim kazandığı görülür. Bu zamanın hayvanları arasında poliplerin, derisidikenlilerin, yumuşakçaların biraz daha evrin kazandıkları; iç iskeletleri gelişim kazanan balıkların çoğaldığı sürüngenlerin en büyük gelişmeyi kazanarak boyları 30 – 60 metre olan türlerinin meydana geldiği, kuşların mey dana gelmeğe başladığı anlaşılmıştır.

Üçüncü ve dördüncü zamanlarda, ilk zamanlarda olan hayvan ve bitkilerin daha çok evrim kazandıkları, bazı türleri yerine yeni türlerin çıktığı, hayvanlardan memelilerin ve en sonunda da en çok evrim kazanmış memeliler olarak insanların meydana geldiği anlaşılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu