Dondurmayı Kim Buldu

Dondurmayı Kim Bulmuştur,

Dondurma ile ilgili ilk bulguların milattan önce 4. yy olduğu söyleniyor Ama Mezopotamyalılar tarafından M.Ö. 2000 yıllarında buzevlerinin kullanıldığına dair güçlü kanıtlar da bulunmaktadır. Buzevleri yiyecek ve içeceklerin saklanmasında kullanılıyordu. Bu yüzden, Mezopotamyalılar dondurmayı icat edenler arasında satılmaktadırlar. Aynı zamanların Mısır medeniyetine ait bulgularda da sıcak yaz mevsimlerinde buzun kullanıldığına dair bulgular yer almaktadır.

Gerçekten, dondurmanın ilk ne zaman ve nerede bulunduğunu kestirmek biraz zor ama, tarihin bazı noktaları bize, dondurma ile ilgili bir çok ipucu veriyor.

Romayı yakan Nero’nun dondurmaya benzer bir tatlu yediği biliniyor. Nero’nun bu tatlı için buzu dağlardan naklettirdiği, buzu tropikal meyvelerle karıştırtarak ortaya çıkan tatlıyo afiyetle yediği biliniyor.

Çinde buz, süt ve şerbet kullanarak benzer bir yöntemle elde edilen bir tatlı daha vardı, günümüz dondurmasına en yakın tarif olarak bilinmektedir. Bu nedenle, Çinlilerin dondurmanın gerçek mucitleri olduğuna inanılmaktadır.

Zaman içerisinde tatlılarda buz kullanılması fikri Çin’den Avrupa’ya getirildi. Buz, süt ve şerbet karışımları için yeni tarifler ortaya çıktı. O zamanlar, bu tarifleri daha çok Fransız ve İtalyan kraliyet soyluları denedi.

Dondurmanın Amerikan topraklarında kendi yolunu bulması fazla uzun sürmedi. Ünlü Amerikalı başkanlar Thomas Jefferson ve George Washington misafirlerini bu tatlı ile ağırladığı biliniyor.

1774 yılında, Londra’lı bir garson olan Philip Lenzi dondurma olmak üzere çeşitli tatlı ve şekerlemeler yapabildiği ile ilgili New York gazetelerine ilan verdi.

Bilinen ilk dondurma salonu 1776 da New York şehrinde açıldı. Daha sonra, dondurma için bilinen ilk büyük ölçekli ticari tesis Jacob Fussell tarafından Baltimore’da kurulmuştur.

Dondurma 1800 lü yıllara kadar sert bir tatlı olarak bilinmekteydi. Bu günün bilinen dondurma kıvamı ise İngiliz kimyagerler tarafından keşfedildi.

alıntı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu