Akdeniz bölgesinin oyunları

Akdeniz bölgesinin oyunları
sinaergin@hotmail.com”Folklor” genelde “halk oyunları” ile eşanlamlıymış gibi kullanılır. Oysa folklor; halkın geleneğe bağlı maddi ve manevi kültürünü kendine özgü metotlarla inceleyen, derleyen, araştıran, sınıflandıran ve halk kültürü üzerine değerlendirmeler yapan bir bilimdir. Kısaca diyebiliriz ki; Folklor halk oyunlarıyla birlikte değerlendirmeler yapan bir inanç, türkü . vb’ de kapsayan bir kavramdır. Bu itibarla folklor oynanmaz, halk oyunları ve çoğalan halk oyunları geleneği tabiat, insan, yurt sevgisi ve milli bütünlüğün açık ifadesidir. Halk oyunları folklor biliminin bir bölümüdür. Ülkemizde halk oyunları bölgelere göre bazı değişik türleri ihtiva eder. Başlıca türleri;

1-Bar: Genellikle Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde (Erzurum, Erzincan, Kars, ve Artvin dolaylarında) icra edilen bir oyun türüdür.
2-Halay: Doğu Güneydoğu ve Orta Anadolu bölgesinde davul, zurna eşliğinde oynanır (Örnek yöre: Hatay, Simav, Bingöl, Bitlis vb. . )


3-Horon: Doğu Akdeniz kıyılarında kemençe veya davul eşliğinde icra edilir. (Öernek Yöre: Ordu, Giresun, Trabzon, Rize vb. )
4-Karşılama ve Hara: Genellikle Trakya’da, kısmen de Marmara’nın doğu ve Güneyinde görülen bir oyun türüdür. (Örnek yöre: Tekirdağ, Edirne, Bolu vb)
5-Zeybek: Bu oyun türüne Ege Bölgesinde rastlanır. (Örnek yöre: Aydın, İzmir, Manisa)
6-Bengi: Marmara bölgesinin güneyinde genellikle Balıkesir dolaylarında görülen bir oyun türüdür. (Örnek yöre: Balıkesir, Kütahya, Bergama vb)
7-Mengiz: Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesinin bazı illerinde bu oyun türüne rastlamak mümkündür.
8-Kaşık havaları: Güney Anadolu’nun Akdeniz’e uzanan kesimleri genellikle karşılıklı oyunlar bölgesi olarak gösterilir. (Öernek yöre: Antalya, Silifke vb)
9-Teke zartlatması: Bu tür de yine Türkiye’nin batı ve güney bölgelerinde oynanır. (Örnek yöre: Antalya, Isparta, Alanya vb)
10-Semah: Genellikle Türk-Alevi topluluklarının özel ayin ve toplantılarında kendi aralarında yaptıkları törenlerle ilgili oyunlardır.Türkiye’nin hemen hemen her yerinde semahlara rastlamak mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu