Abdülhak Hamit Tarhan’ın sanat anlayışı nasıldır?

Abdülhak Hamit Tarhan’ın sanat anlayışı nasıldır?

1- Şiirdeki Batılılaşma hareketinin asıl büyük öncüsüdür. Şair-i Azam (Büyük Şair ) olarak tanınır.

2- Romantizmin etkisindedir. Şiirlerinde zengin bir lirizm hakimdir. Şiirde taşkınlık ve yücelik, söyleyişte tezat, onun özelliklerindendir. Tezat sanatını çok kullanmıştır.
3- Şiirlerinde ve tiyatrolarında tarihi konular önemli yer tutar.
4- Şiirde biçimle ilgili asıl değişiklikleri gerçekleştirmiştir.
5- Divan edebiyatının bütün kurallarını altüst etmiştir.
6- Tiyatroları oynamak için değil okumak içindir.
7- Tiyatroların konuları çoğunlukla Türk topraklarının dışında geçer.

Edebi kişiliği ve sanat anlayışı
Abdülhak Hamit Tarhan’ın Avrupaya gitmesi, yabancı kadınlarla evli olması, Aristokrat bir aileden gelmesi, çevresinin yabancı olması onun bu edebiyata farklı bir kimlikle girmesine sebep olmuştur.

1852-1937 yılları arasında yaşayan ve Tanpınar’ın deyimiyle “Türk şiirinde gerçek bir ürperme” olarak kabul edilen Hamit’in çocukluğundan yaşlılığına bütün hayatını, hayat tecrübelerini, eserlerinde görebiliriz.
Abdülhak Hamit Tarhan daha 24 yaşındayken Paris büyük elçiliğine atanır. Buradaki tecrübelerin yayınladığı eserlerinde yansıtmaya çalışır. Başlangıçta klasik şairleri özellikle Şinasi ve Namık Kemal’i taklit ederek şiirler yazan Hamit, Batı Edebiyatı’nı tanıdıktan sonra tanzimata özgü yenililkçi ve sosyal düşünceleri daha derinden benimsemeye başlar. 1876’dan sonra yayınladığı Tercime-i Hal şiirinde Fransa’ya gittiğini, hangi yazarlara özendiğini anlatır. Buna göre Corneille, Racine, Mussert, V. Hugo, Voltaire ve Moliere onun örnek aldığı yazarlardır. Batılı sanatçılardan etkilenmiş olsa da asla onların bir taklitçisi olmamıştır Hamit.
Hamit’in sanat anlayışının temelini bireysellik oluşturur. Onun üslubundan toplumu çok fazla önemsemediğini görürüz. Onun şiir kitapları Sahra, Divaneliklerim Yahut Belde, Garam, Bunlar O’dur, Makber, Ölü, Hacle, ***** Yahut Bir Sefilenin Hasbihalı, Bala’dan Bir Ses, Validem, İlham-ı Vatan, Tayflar Geçidi, Ruhlar ve Arziler, Yabancı Dostlar’dır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu